En del av elektrikerkjeden:

Nedenfor finner du ti tips til hva du kan gjøre for å forbedre elsikkerheten i boligen din.


1. Elektrisk støt er det første varseltegnet

Støt er ikke bare svært ubehagelig – det kan også være tegn på feil ved det elektriske anlegget. Hvis du opplever å få støt ved berøring av vannkranen eller andre elektriske apparater, anbefaler vi å ta en el-kontroll av det elektriske anlegget. Dette er noe alle burde gjøre med jevne mellomrom.

 

STØT FRA VANNKRAN: Hvis du får støt av å ta på vannkranen eller andre elektriske apparater i huset, bør du ta en el-kontroll.

2. Sjekk sikringsskapet ditt

Om du fra tid til annen opplever at sikringen i sikringsskapet går, uten at du selv klarer å identifisere årsaken, er det viktig at du får en autorisert elektriker til å undersøke dette. Gjennom en brannforebyggende el-kontroll av boligen din vil elektrikeren finne ut av hvorvidt du trenger å skifte innmaten i sikringsskapet. Dette er spesielt viktig dersom du har et gammelt sikringsskap, ettersom skrusikringer er mer brannfarlig enn moderne automatsikringer.

LES OGSÅ: Derfor bør du sjekke sikringsskapet ditt

3. Jordfeilbryter

I gamle sikringsskap bør du også undersøke om du har en jordfeilautomat (kombinert kurssikring og jordfeilbryter). Jordfeilautomaten reduserer brannfaren vesentlig ettersom den kobler ut én eller flere av kretsene når det oppstår jordfeil. Sjekk også at jordfeilbryteren reagerer på testknappen.

Det finnes flere typer jordfeilbrytere, og det er viktig at du får hjelp av en fagperson til å velge den riktige typen tilpasset sted og anlegg.

Type A reagerer på både vekselstrøm og pulserende likestrøm og anbefales i boliger.

Type B anbefales til elbilladere.

Det er et krav om at alle nye strømkurser som skal brukes til å lade en elbil eller plug-in-hybrid, skal være utstyrt med jordfeilbryter type B og overspenningsvern.

4. Vær våken og til stede

Du har sikkert lest skrekkhistoriene om mobiltelefoner som tar fyr mens de lader? Lad alltid mobil, nettbrett og ting med litiumbatterier når du er våken og hjemme, og helst i et rom med røykvarsler.

Husk også at elbilen kun skal lades i egnet ladeuttak. I 2022 ble det et krav om at nye installasjoner for elbillading skal ha egen ladeinstallasjon og overspenningsvern. En dedikert vegglader er både sikrere og mer effektiv enn en vanlig stikkontakt.

Unngå å kjøre oppvaskmaskin, vaskemaskin og spesielt tørketrommelen om natten når du sover. Det kan være fristende for å redusere strømregningen, men mange branner oppstår nettopp i disse apparatene. En annen god vane er å trekke ut støpselet fra elektriske termostatstyrte apparater som ikke er i bruk.


Trenger du elektriker?
Finn din nærmeste Elfag-elektriker


5. Unngå skjøteledninger

Mange tyr til skjøteledninger, men bruken er ofte uforsvarlig. En typisk plassering av skjøteledninger er bak TV-benken eller sofaen, hvor det er vanskelig å komme til med støvsugeren. På den måten samler det seg støv i og rundt uttakene, og i løpet av kort tid har man plutselig en brannfelle i huset.

 

Det anbefales at skjøteledninger kun benyttes midlertidig, og at man heller monterer tilstrekkelig med fastmonterte stikkontakter. Det er også viktig å ikke bruke skjøteledning til større apparater som varmeovn, vaskemaskin og tørketrommel.

GODT MED UTTAK: Multistikkontakt fra ELKO kan være et godt valg dersom du trenger mange stikkontakter på samme sted, for eksempel på kontoret eller i stuen.

6. Bruk komfyrvakt

De fleste branner i norske hjem starter på kjøkkenet. Mange av disse brannene starter på komfyren, f.eks. med tørrkoking i en kjele som man glemmer på den varme platen.

 

En komfyrvakt består av en sensor som overvåker kokeplatene, og en strømavbryter bak komfyren eller i sikringsskapet. Dersom sensoren oppdager en brannfarlig situasjon, utløses en alarm. Hvis ingen reagerer på alarmen, kuttes strømtilførselen til komfyren.

 

LES OGSÅ: Tryggere hjem med komfyrvakt

7. Bruk stikkontakter med tidsur

Det fine med stikkontakter med timer er at de slår av strømmen for deg hvis du skulle glemme å gjøre det selv. Slike stikkontakter er spesielt godt egnet for elektriske småapparater på kjøkkenet som kaffetrakter og vannkoker.  Disse bør ikke være koblet til for lenge. Med tidsur slipper du å bekymre deg for brann.

8. Se etter svidde komponenter

En konsekvens av feil på det elektriske anlegget og/eller apparater er ofte utvikling av varmgang, noe som er svært brannfarlig. Brunsvidde merker på bryterlokk, stikkontakter eller støpsler er tegn på feil eller overbelastning, og er derfor viktig å være oppmerksom på. Ved slike tilfeller bør du slutte å bruke kretsen umiddelbart, og heller kontakte elektriker.

9. Bruk en autorisert elektriker

Feil installasjon av varmekabler, komfyrvakt eller andre elektriske apparater kan føre til at produktene ikke fungerer som de skal. Det går utover funksjonaliteten, kan påvirke garantien til produktene, og i verste fall kan det føre til brannfarlige situasjoner.

Derfor er det viktig at du sørger for at alt arbeid som utføres på det elektriske anlegget, gjøres av autoriserte elektrikere.

10. Hold oversikt med Boligmappa

Boligmappa er boligens servicehefte, og en digital oversikt over alt teknisk og elektrisk arbeid som er utført på eiendommen. Her samles automatisk informasjon fra håndverkere, eiendomsregisteret og nåværende og tidligere eiere.

Om det dukker opp noen problemer med det elektriske anlegget, er det enkelt å se hvilke arbeider som har blitt utført tidligere, og hvem som har utført jobben.

Det er viktig å ha samsvarserklæring med relevant elsikkerhetsdokumentasjon der den ansvarlige for jobben bekrefter hva som er gjort, og at arbeidet er utført i tråd med forskriftene. Dette er også viktig i forhold til kjøp og salg av bolig.

LES OGSÅ: Alt du må vite om Boligmappa

Trenger du hjelp med å bedre elsikkerheten hjemme?
Send forespørsel til din lokale Elfag-elektriker

 

Ikon

Bestill elektriker

Krumsvik Elektro tar oppdrag i Rogaland og Hordaland. Ta kontakt for gratis befaring.

Kontakt oss →