En del av elektrikerkjeden:

Fordelen med en varmelampe er at du kan få en hyggelig kveld på verandaen til å vare litt lenger, selv om det skulle bli litt kjølig i luften. Varmelamper brukes mest om våren og høsten, men kan også være kjekke å ha på hustrige sommerkvelder.

Det mange ikke vet, er at varmelamper trygt kan brukes om vinteren også. Det betyr at dette kan være en veldig god investering, som gir deg maks utbytte av uteområdet året rundt.

– Vi får ofte spørsmål om varmelamper egentlig har noen effekt på kalde dager, og det har de absolutt! De kan trygt brukes om vinteren, selv om de fleste bruker varmelampene sine mest på andre tider av året, forklarer daglig leder Åge Grønneberg hos Elfageren Vestby Elektro-Service AS.

En effektiv varmelampe trenger ikke koste så mye i strømforbruk for en hel kveld ute.

Hvilken effekt (Watt) bør jeg velge?

Hvis du ikke har en varmelampe fra før, kan akkurat det med Watt-styrke være ukjent terreng. Skal du velge 750 W eller 2500 W – eller noe midt imellom? Én varmelampeprodusent oppgir for eksempel at en 1400 W-lampe skal dekke opptil 14 m2, 2000 W opptil 17 m2, og 2500 W opptil 19 m2. Samtidig øker anbefalt monteringshøyde i takt med Watt-styrken, så det er ikke nødvendigvis så lett å bli klok på.

– 1000 W holder som regel veldig bra, men det kommer selvsagt an på hvor stort område du skal dekke – og eventuelt hvor høyt opp du skal montere terrassevarmeren, sier Grønneberg.

– Hvis du for eksempel har et terrassebord med plass til 4–6 personer, eller kanskje en liten balkong, burde én lampe være nok. Men det er mange elementer som må tas med i beregningen, som vær- og vindforhold og hvor godt skjermet området ligger.

Hans tips er derfor at du bør rådføre deg med elektrikeren i forkant, for å finne den optimale løsningen for ditt uteområde. Ettersom varmelamper som monteres feil både kan være direkte brannfarlige og gi langt dårligere effekt, bør du uansett få en fagkyndig elektriker til å sette den opp på forsvarlig vis.

Ifølge elektrikeren blir de ofte kalt ut for å hjelpe kunder som har forsøkt å montere varmelamper selv. Med tidlig dialog, er det derimot en smal sak å finne den beste løsningen for akkurat din terrasse, veranda, altan, balkong, hagestue, vinterhage, lysthus – eller hva det måtte være – slik at alt blir montert skikkelig.

På tide å rydde opp ute?

Slik får du mer ut av uteområdet!

BØR SETTES OPP AV EN ELEKTRIKER: Varmelampe er ikke dyrt, og er enkelt å få montert av en Elfag-elektriker.

Hva koster en varmelampe?

­Prisen på en varmelampe kan variere med flere hundre- eller tusenlapper, men husk også at du som regel får den kvaliteten du betaler for. I tillegg kommer pris på montering, ettersom det ikke er anbefalt å gjøre dette selv.

Men er det dyrt å la varmelampa stå på i timevis? Hvor varmt er det behagelig å ha det i den lille kroken på verandaen? Her er argumentet for å «bare» velge en på 1000 W, hvis du strengt tatt ikke har behov for mer: Med en varmelampe på 1000 W og for eksempel en total strømpris på 2 kroner per kWh, kan du la den stå på i fem timer og få en kostnad på kun 10 kroner.

– Det er det nok verdt hvis du vil ha det godt og varmt utover kvelden, sier Grønneberg fra Elfag-bedriften Vestby Elektro-Service AS.

Med den nye nettleien som også tar hensyn til effekttopper, blir riktignok regnestykket litt mer komplisert. Men en varmelampe er sjeldent den største strømtyven i boligen din, så du kan kose deg på terrassen med god samvittighet.

Ikon

Bestill elektriker

Krumsvik Elektro tar oppdrag i Rogaland og Hordaland. Ta kontakt for gratis befaring.

Kontakt oss →